Kto szuka smaku domowych przetworów, znajdzie je w Ogródku Dziadunia. Ta rodzinna firma z rolniczych terenów nad Wartą, tworzy syropy owocowe, konfitury i warzywa konserwowe już od 1991r. Są to produkty wyłącznie z naturalnych składników, bez konserwantów, barwników czy zagęstników. Tworzone na podstawie domowych przepisów z kuchennych zeszytów, przekazywanych z matki na córkę. Tak, jak dawniej, ręcznie obiera się i układa w słoikach dojrzałe owoce i warzywa, kisi kapustę i żurek oraz wolno smaży konfitury. W Ogródku Dziadunia można rozsmakować się w pamiętanych z dzieciństwa smakach, jak syrop z malin, ogórki konserwowe czy kiszone. Lub spróbować takich rarytasów, jak syropy z kwiatów i owoców czarnego bzu, konfitury z płatków róży czy jarzębiny.
Aż 8 różnych przetworów posiada prestiżowy certyfikat „Jakość Tradycja -Śląskie”, który nadaje się produktom o udokumentowanej ponad 50-letniej tradycji wytwarzania oraz identyfikowalnym pochodzeniu. Wśród nich jest tradycyjny zakwas na żurek, ogórki czosnkowo-koperkowe, kiszona kapusta z grzybami leśnymi, wspomniany syrop z malin oraz musztardy. Te ostatnie są szczególną dumą Ogródka Dziadunia, ponieważ powstają z gorczycy z własnych upraw - od ziarenka przez recepturę namaczania i mielenia, aż do uzyskania świetnego smaku. Musztardy Wąsoskie z chrzanem i naturalnym miodem są wysoko cenione przez smakoszy, a także przez restauratorów i szefów kuchni.
Rozgrzewający, aromatyczny imbir, pachnący, naturalny miód i kwaśna cytryna. Świeżo krojony plaster imbiru oddaje swoje walory smakowe, które przenikają smak cytryny i syropu.
Kubek gorącej herbaty z takim dodatkiem to najlepszy przyjaciel na chłodne dni i pluchę.
Dodaj je tak jak lubisz- do herbaty, soku, deseru, ciasta, grzanego piwa lub wina.
Oto kilka zalet cytrynek z imbirem i miodem:
1. Wzmacnianie układu odpornościowego: Cytrynki są bogate w witaminę C, która jest znana z korzystnego wpływu na układ odpornościowy. Dodatek imbiru i miodu dodaje również właściwości wzmacniających odporność, dzięki zawartości przeciwutleniaczy i substancji o właściwościach antybakteryjnych.
2. Łagodzenie objawów przeziębienia i grypy: W połączeniu z imbirem i miodem, cytrynki mogą pomóc w łagodzeniu objawów takich jak ból gardła, kaszel i katar. Imbir ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające, podczas gdy miód działa kojąco na podrażnione gardło.
3. Poprawa trawienia: Zarówno cytrynki, jak i imbir są znane ze swoich właściwości trawiennych. Cytrynki zawierają naturalne enzymy trawienne, które mogą pomagać w lepszym przyswajaniu składników odżywczych, a imbir wspomaga trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe.
4. Wspomaganie detoksykacji: Cytrynki mają działanie oczyszczające i mogą pomóc w eliminacji toksyn z organizmu. Imbir również posiada właściwości detoksykacyjne, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby.
5. Redukcja stanów zapalnych: Imbir i miód mają silne właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Stan zapalny jest związany z wieloma chorobami, dlatego redukcja zapalenia może mieć korzystny wpływ na zdrowie ogólne.
6. Poprawa funkcji mózgu: Badania sugerują, że zarówno cytrynki, jak i imbir mogą mieć pozytywny wpływ na funkcje poznawcze i zdolności poznawcze. Zawarte w nich składniki mogą wspierać pamięć, koncentrację i ogólną zdolność uczenia się.
Składniki: cytryny (45%), cukier, woda, korzeń imbiru (5%), miód wielokwiatowy (3%).
Wartość odżywcza produktu: W 100g: Energia: 722 kJ/170 kcal Tłuszcz: 0,1 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 41,7 g; w tym cukry: 38,5 g Białko: 0,5 g Sól: 0 g
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.