Kto szuka smaku domowych przetworów, znajdzie je w Ogródku Dziadunia. Ta rodzinna firma z rolniczych terenów nad Wartą, tworzy syropy owocowe, konfitury i warzywa konserwowe już od 1991r. Są to produkty wyłącznie z naturalnych składników, bez konserwantów, barwników czy zagęstników. Tworzone na podstawie domowych przepisów z kuchennych zeszytów, przekazywanych z matki na córkę. Tak, jak dawniej, ręcznie obiera się i układa w słoikach dojrzałe owoce i warzywa, kisi kapustę i żurek oraz wolno smaży konfitury. W Ogródku Dziadunia można rozsmakować się w pamiętanych z dzieciństwa smakach, jak syrop z malin, ogórki konserwowe czy kiszone. Lub spróbować takich rarytasów, jak syropy z kwiatów i owoców czarnego bzu, konfitury z płatków róży czy jarzębiny.
Aż 8 różnych przetworów posiada prestiżowy certyfikat „Jakość Tradycja -Śląskie”, który nadaje się produktom o udokumentowanej ponad 50-letniej tradycji wytwarzania oraz identyfikowalnym pochodzeniu. Wśród nich jest tradycyjny zakwas na żurek, ogórki czosnkowo-koperkowe, kiszona kapusta z grzybami leśnymi, wspomniany syrop z malin oraz musztardy. Te ostatnie są szczególną dumą Ogródka Dziadunia, ponieważ powstają z gorczycy z własnych upraw - od ziarenka przez recepturę namaczania i mielenia, aż do uzyskania świetnego smaku. Musztardy Wąsoskie z chrzanem i naturalnym miodem są wysoko cenione przez smakoszy, a także przez restauratorów i szefów kuchni.
Uhonorowana certyfikatem Jakość Tradycja, który jest nadawany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego wyłącznie produktom o udokumentowanej 50-letniej tradycji wytwarzania oraz sprawdzonych źródeł pochodzenia.
Powstaje w Ogródku Dziadunia od ziarenka, zbierana z własnych upraw. Według unikalnej, tradycyjnej receptury wielokrotnie namaczamy i mielimy nasiona gorczycy, by wydobyć z niej pełnię ostrego smaku. Musztardę Wąsoską Ostrą szczególnie upodobali sobie koneserzy mocno pikantnych smaków. Zawiera tylko naturalne składniki.
Świetnie komponuje się z wędliną, mięsem, czy grillowanym daniem. Może być bazą sosów, dipów i dressingów. Nada charakter sałatkom i marynatom.
Składniki: woda, gorczyca (25%), ocet jabłkowy, cukier, sól.
Może zawierać żyto oraz migdały.
Wartość odżywcza produktu: W 100 g: Energia: 828 kJ/ 197 kcal; Tłuszcz: 9,0 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g Węglowodany: 22,5 g; w tym cukry: 17 g Białko: 6,5 g Sól: 3,3 g
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.