W czasach kiedy nie
było dostępu do słodyczy, często naszym rodzinnym eksperymentom był
poddawany cukier. Kiedy tylko Babcia pokazała Basi i Krzysiowi jak
zrobić karmel, testowaniu różnych odmian smakowych nie było końca. Tak
powstał syrop cynamonowo – karmelowy i rodzinnie stwierdziliśmy, że
karmel połączony z kokosem jest nie mniej pyszny. Dorośli w ten sposób
dosładzali kawę, a dzieciaki herbatę, gorzkie kakao i wszelkie desery.
W poszukiwaniu dodatków do kawy stworzyliśmy syrop kokosowo –
karmelowy. Karmel przyrządziliśmy tradycyjnie przez poddanie cukru
wysokiej temperaturze, a po ostudzeniu połączyliśmy go z wodą kokosową
prosto z wnętrza owocu kokosa, która nadała całego charakteru i
zbalansowała wyrazisty smak karmelu.
Syrop z kokosowo - karmelowy tradycyjnie polecamy do kawy. Latem jest
wyśmienity jako dodatek do wody i oczywiście do lodów. Przez cały rok
do przygotowania deserów, jako polewa do kremów i budyniu oraz jako
dodatek do dressingów do sałatek.
Składniki:
woda z wnętrza orzecha kokosowego 52% (spoza Polski), cukier.
Zawartość netto:
200ml
Zastosowanie:
do kawy, herbaty, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów
Wartość odżywcza w 100g produktu:
wartość energetyczna: 995kJ/ 238kcal, tłuszcz: 0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g, węglowodany: 59g, w tym cukry: 59g, białko: 0g, sól: 0,05g.