Kwiaty jadalne Róża Płatki. Płatki róży mają nie tylko zniewalający zapach, ale też znakomite wartości kulinarne. Zawierają dobroczynne witaminy C, K, E i P oraz garbniki, które działają przeciwrodnikowo i chronią skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Zawarty w płatkach olejek różany posiada również szereg pielęgnacyjnych i aromaterapeutycznych właściwości
Jadalne płatki róży mają wszechstronne zastosowanie w kuchni jako dodatek do:
Z płatków można przyrządzać różany napar. Picie naparów przygotowanych na bazie różanych płatków poprawia odporność organizmu i pomaga walczyć z ogólnym osłabieniem. Łagodzi też dolegliwości żołądkowe. Napar z płatków róży: jedną łyżkę suszu zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez ok.10 minut. Napar różany posiada łagodny zapach i kwaskowy smak.
Kąpiel z dodatkiem płatków lub naparu z suszonych płatków róż pobudza ukrwienie i produkcję kolagenu, dzięki czemu poprawia nawilżenie i napięcie skóry, wygładza ją, regeneruje, likwiduje szorstkość i nadaje jej jedwabistą miękkość.
Skład: płatki róży 100%.
Masa netto: 20 g