Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku – takie są placki ziemniaczane, które pamiętamy z dzieciństwa. Dziś wiemy już, ile pracy musiała w nie włożyć babcia. Na szczęście znamy sposób, żeby przyrządzić to pracochłonne danie bez konieczności obierania i tarcia ziemniaków. Do przygotowania placków ziemniaczanych Babci Zosi użyliśmy wyłącznie suszonych ziemniaków. Wystarczy dodać wodę i usmażyć, aby móc cieszyć się całym półmiskiem złocistych placków.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 200 ml wody. Możesz dodać jajko.
2.
Odstaw wszystko na 10 minut, aby ziemniaki napęczniały, a ciasto
zgęstniało. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj jeszcze trochę wody.
3. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
RADA BABCI ZOSI
Placki
ziemniaczane po usmażeniu Babcia Zosia zawsze odkłada na papierowy
ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podaje je z cukrem, kwaśną
śmietaną lub gulaszem. Smacznego!
Skład: ziemniaki suszone (min. 60%), skrobia ziemniaczana, cebula suszona, sól
morska. *Może zawierać gluten, mleko, seler, gorczycę, orzechy.
Masa netto: 200g
Wartość odżywcza w 100 g suchego produktu | |
Energia | 1429 kJ / 338 kcal |
Tłuszcze | 0,3 g |
w tym kwasy nasycone | <0,1 g |
Węgowodany | 77,1 g |
w tym cukry | 2,5 g |
Białko | 5,8 g |
Sól | 1,3 g |