Basia uwielbiała podjadać zielone owoce z sadu dziadków. Wszystkie z
wyjątkiem pigwy. W tych jakby cytrynach było coś dziwnego. Miały świeży
lekki zapach i intensywnie żółty kolor, ale po ugryzieniu okazywały się
twarde i kwaśne. Któregoś lata dziewczynka zapytała babci, po co nam
niejadalne owoce. Czy nie byłoby lepiej zastąpić je jabłonią lub
czereśnią? Przygotujemy dziś pigwę na deser – oznajmiła babcia.
Ostatecznie dziewczynka jednak nieco się zawiodła. Zamiast obiecanej
pigwy zobaczyła na talerzu pieczone jabłko! Postanowiła jednak go
spróbować, aby nie urazić babci. I co się okazało? Pigwa w syropie była
ukryta wewnątrz wydrążonego owocu, nadając deserowi posmak, którego nie
da się podrobić.
Pigwy
wykorzystywane do produkcji słoiczków pochodzą wyłącznie z
ekologicznych upraw. Owoce są starannie drylowane i oczyszczane. Po
wykrojeniu łupin nasiennych w słoiku zostaje tylko to, co w pigwie
najcenniejsze. Syrop powstaje z połączenia naturalnego soku owoców i
cukru. Nie dodajemy do nich żadnych konserwantów.
Składniki:
pigwa 52%, cukier, miód 18%
Masa netto:
230g
Zastosowanie:
do napojów i deserów
Wartość odżywcza w 100g produktu:
wartość energetyczna: 919kJ/ 220kcal, tłuszcz: 0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g, węglowodany: 54g, w tym cukry: 53g, białko: <0,5g, sól: 0g