Kompozycja kaszy gryczanej białej ze szpinakiem, soczewicą i pieczarkami sprawdzi się jako pełnowartościowy, sycący posiłek. Może być też oryginalnym dodatkiem do dań obiadowych, sosów, sałatek czy farszów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
WEDŁUG BABCI
1. Do 400 ml gotującej się wody dodaj zawartość jednej torebki, szczyptę łyżeczki soli i łyżeczkę oleju lub masła.
2. Zamieszaj i szczelnie przykryj garnek. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw na 5 minut.
WEDŁUG WNUKA
1. Do naczynia wlej 400 ml wody, wsyp zawartość jednej torebki, 1/3 łyżeczki soli i łyżeczkę oleju lub masła.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 10 minut. na pół mocy mikrofalówki.
PROPOZYCJA PODANIA
Przygotuj
ciasto naleśnikowe i usmaż z niego placki. Do ugotowanej z jednej
torebki kaszy dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą, dużą
ilością pieprzu i wymieszaj. Farsz nałóż na naleśniki i zwiń je jak
krokiety. Przed podaniem podsmaż. Smacznego!
Skład: Kasza gryczana biała (min. 70%), soczewica czerwona (8%), pestki słonecznika, pieczarki suszona (3,4%), cebula prażona (cebula, olej słonecznikowy), szpinak suszony (1%), natka pietruszki, czosnek.
Masa netto: 250 g
Wartość odżywcza w 100 g suchego produktu:
Energia | 1473 kJ / 352 kcal |
Tłuszcze | 6,5 g |
w tym kwasy nasycone | 0,9 g |
Węglowodany | 62 g |
w tym cukry | 2,6 g |
Białko | 15 g |
Sól | 0,05 g |