Kwiat granatu (Flos Granati) pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy i lipidów, jest bogatym źródłem antyoksydantów i dba o kondycję naczyń krwionośnych oraz serca. Surowiec ten obecny był w medycynie Ajurwedy i Unani już bardzo dawno temu jako naturalny środek wspomagający leczenie cukrzycy. Z kolei w Chinach stosowano go, aby zahamować siwienie włosów u mężczyzn, gdyż wierzono w jego właściwości odmładzające. W Europie kwiaty granatu są jeszcze mało znane, ale pojawia się coraz więcej badań naukowych, które potwierdzają, że surowiec ten może być cennym elementem dietoterapii.
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne
Skład: Kwiat granatu 100%. Surowiec najwyższej jakości.
GRANAT KWIAT DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Granat herbata:
1-2 łyżeczki surowca zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, przykryć i odstawić na kilka minut do naciągnięcia. Do naparu można dodać zioła, np. miętę, tymianek, czy rumianek, ulubioną herbatę liściastą, trawę cytrynową, miód. Kwiat granatu jest wyrazisty w smaku i nieco cierpki.
Inny sposób użycia:
Zmielony kwiat granatu można przyjmować doustnie w ilości 1-2 łyżeczek dziennie. Proszek można wymieszać z jogurtem, dodać do soku, koktajlu albo posypać nim sałatkę owocową.