Cytryna to owoc o
niesamowitych właściwościach. Dodana do ciepłej herbaty rozgrzewa i
pobudza swoim energetyzującym aromatem. W duecie z chłodną wodą i
kostkami lodu tworzy orzeźwiającą lemoniadę, która doskonale gasi
pragnienie. Podobnie jest z miętą. Latem chłodzi, zimą tworzy
aromatyczny napar pomocny w walce z sezonowymi infekcjami. A gdyby tak
je połączyć pod przykrywką jednego słoiczka? Babcia Helena zawsze
mawiała, że „ciągnie swój do swego”. Może miała na myśli właśnie cytrynę
i liście mięty?
To lekka i orzeźwiająca kompozycja skomponowana z dojrzałych
sycylijskich cytryn i świeżej mięty. Syrop, w którym znajdują się owoce,
powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem.
Cytrynki z miętą warto mieć w spiżarni w czasie letnich upałów. Nic
nie chłodzi lepiej niż lemoniada przygotowana na bazie tych dwóch
składników. Można je też dodawać do drinków, deserów i herbaty, zarówno
tej ciepłej, jak i mrożonej.
Składniki:
cytryny 52% (spoza Polski), cukier, wyciąg z mięty 3% (woda, mięta), spirytus. Zawartość alkohol 1,2% obj.
Masa netto:
230g
Zastosowanie:
do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów
Wartość odżywcza w 100g produktu:
wartość energetyczna: 965kJ/ 231kcal, tłuszcz: 0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g, węglowodany: 56g, w tym cukry: 55g, białko: 0g, sól: 0g