Zawsze na wiosnę w
ogrodzie unosił się zapach świeżej sosny. Młode pędy zakwitały na
drzewkach, żeby niedługo potem Babcia mogła zerwać ich całe wiaderko.
Dzieciaki pomagały jej oczyszczać i przebierać pędy, a potem, tylko te
specjalnie wyselekcjonowane, Babcia zasypywała cukrem, aby po kilku
dniach móc się cieszyć powstałym syropem. Basia lubiła połączenie syropu
z plastrami świeżej, dojrzałej cytryny. Dodawała je do herbaty lub
przyrządzała na ich bazie aromatyczną lemoniadę.
Niepowtarzalny smak syropu powstał z połączenia młodych pędów sosny z
cukrem. Do tego plastry świeżej, aromatycznej cytryny z Sycylii i
przepis na wyśmienity smakołyk do herbaty gotowy. Produkt jest
całkowicie naturalny, nie dodaliśmy żadnych sztucznych dodatków,
barwników ani konserwantów.
Zawartość słoiczka mozna wykorzystać jako dodatek do herbaty,
lemoniady, grzanego wina lub ponczu. Cytrynki wraz z syropem można także
wykorzystać do podkreślenia smaku deserów lub dań z drobiu i ryb.
Składniki:
cytryny 40% (spoza Polski), cukier, woda, pędy sosny 10%.
Masa netto:
230g
Zastosowanie:
do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów
Wartość odżywcza w 100g produktu:
wartość energetyczna: 646kJ/154kcal, tłuszcz: <0,5g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g, węglowodany: 38g, w tym cukry: 37g, białko: <0,5g, sól: 0g.