PROMOCJA - 15 % PRODUKTY OD MANUFAKTURA CIELEŚNICA

Szukaj

Syrop glukozowo-fruktozowy - słodki syrop dodawany do wszystkiego

Jakub, 14 kwiecień 2020
Syrop glukozowo-fruktozowy - słodki syrop dodawany do wszystkiego

Od kilku lat toczy się debata na temat syropu glukozowo-fruktozowego. Obarcza się go odpowiedzialnością za epidemię otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz bezalkoholowego stłuszczenia wątroby, jaką możemy zaobserwować w Stanach Zjednoczonych, jak i w Europie. Krytycy szerokiego stosowania tej substancji w przemyśle spożywczym twierdzą, że jest ona wysoko przetworzona, bardziej szkodliwa dla ludzi niż zwykła sacharoza (cukier), przyczyniając się do zwiększenia masy ciała między innymi poprzez wpływ na normalne funkcje apetytu.

Tak w ogóle czym jest syrop glukozowo - fruktozowy i jak powstaje?

Jest to słodki syrop wytworzony ze skrobi ekstrahowanej z ziaren i warzyw. Ma podobny skład do cukru stołowego, który jest wytwarzany z trzciny cukrowej lub buraków - oba składają się z glukozy i fruktozy, aczkolwiek w różnych proporcjach.

Cukier stołowy składa się z 50% fruktozy i 50% glukozy. Syropy glukozowo-fruktozowe produkowane w UE zazwyczaj zawierają 20, 30 lub 42% fruktozy, a reszta to glukoza. Fascynującą rzeczą w syropie glukozowo-fruktozowym jest to, że podczas ekstrakcji skrobi producenci skrobi mogą regulować zawartą w niej fruktozę, aby syrop był tak słodki jak cukier stołowy lub, w razie potrzeby, mniej słodki.

Jeśli syrop glukozowo-fruktozowy jest tak słodki jak cukier stołowy, często stosuje się go jako alternatywę. W niektórych produktach żywnościowych łatwiej jest stosować syropy glukozowo-fruktozowe niż cukier stołowy, ponieważ syropy te są płynne w przeciwieństwie do cukru stołowego, który jest krystalizowany. Dzięki temu łatwiej mieszają się z innymi składnikami kremów, lodów, napojów i innych płynnych lub półpłynnych potraw.Dodatkowo producenci wybierają syrop glukozowo-fruktozowy b, bo jest ani i łatwy do uzyskania.

W jakim celu dodaje się syrop glukozowo - fruktozowy do żywności ?

Głównymi powodami stosowania syropu w żywności i napojach są jego słodycz i umiejętność dobrego łączenia z innymi składnikami. Co ciekawe, można go również stosować zamiast dodatków do konserwowania żywności (efekt obserwowany również w przypadku cukru stołowego). Pomaga to zaspokoić potrzeby konsumentów, którzy chcą produktów bez dodatków. Oprócz lepszej stabilności, syrop glukozowo - fruktozowy może również poprawić teksturę, zapobiec krystalizacji i pomóc osiągnąć pożądaną konsystencję (chrupiąca w porównaniu z wilgotną).

Czy spożywanie syropu glukozowo - fruktozowego szkodzi ?

Nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych, podwyższa poziom złego cholesterolu, obniża wrażliwość organizmu na leptynę, posiada wysoki indeks glikemiczny. Jego negatywne działanie na organizm może doprowadzić do insulinooporności i zachorowania na cukrzycę typu 2. Spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo- fruktozowy przyczynia się do powstawania w organizmie stanów zapalnych, podwyższonego ciśnienia krwi oraz chorób serca i zachorowań na nowotwory.

Podsumowując, jako że syrop glukozowo - fruktozowy jest obecny w produktach, które spożywamy codziennie może nie być obojętny na nasze zdrowie. Dlatego czytajmy etykiety i wybierajmy produkty o prostym i krótkim składzie, wtedy będziemy mieć pewność, że to co jemy nie wpłynie na nasze zdrowie. 

Pozdrawiam

Wasz Technolog Żywności

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj